T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / SİNCAN - Sincan Adalet Çok Programlı Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı

Günümüzde mobilya ve iç mekân tasarımı alanında üretim anlayışı, değişen dünyada ve gelişen müşteri istekleri doğrultusunda çok hızlı bir değişim içine girmiştir. Değişik ham ve mamul maddeler, yeni teknolojiler bu değişim ve gelişimin içinde yerlerini almıştır. Ham ve mamul maddeleri işleyebilmek, müşteri memnuniyetini sağlayabilmek ve kaynakları hesaplı harcayabilmek için nitelikli ve eğitimli insanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Zamanın değerli, kaynakların çok önemli olduğu günümüzde eğitilmiş insan gücü, göz ardı edilemeyecek kadar önem taşımaktadır.

Mobilya ve iç mekân tasarımı alanı altında; mobilya ve iç mekân ressamlığı, iç mekân ve mobilya teknolojisi, mobilya iskeleti ve döşemesi, mobilya süsleme sanatları ve ahşap doğrama teknolojisi dallarında öğretim programı hazırlanmıştır.

Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı Programı, sektör ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmış geniş kapsamlı bir programdır. Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı Programı'nın hazırlanmasında Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversitelerden alan uzmanları ve meslek elamanları ile iş birliği içinde çalışılmıştır.

Alanın altında aşağıdaki dallarda öğretim programları hazırlanmıştır.

1. Mobilya ve İç Mekân Ressamlığı

2. İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi

3. Mobilya Süsleme Sanatları

4. Mobilya İskeleti ve Döşemesi

5. Ahşap Doğrama Teknolojisi

Mesleki Eğitim Merkezleri

Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki Eğitim Merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir.

09/12/2016 tarihli 29913 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik yapılmış olup çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmış ve mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.

Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle meslekleri işbaşında öğrenmeleri sağlanacaktır.

Mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilere 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi verilecektir. 

Yapılan yeni düzenleme ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecektir.

Bu çerçevede öğrencilerin açık ortaöğretim yoluna ilaveten istemeleri durumunda, mesleki eğitim merkezlerinde fark derslerini alabilmelerine imkân tanınmıştır. Böylece mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenciler diploma alabilmek için fark derslerini ya açık öğretim kurumları yoluyla ya da mesleki eğitim merkezlerinde yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayabilme imkânına sahip olabilecektir. 

En az ortaokul mezunu olup zorunlu eğitim çağında olanlar ve ondokuz yaşından gün almış olanlardan da yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.

Mesleki eğitim merkezine kayıt olacaklar için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında çırak olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır.

a) En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak.

b) Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, şartları aranmakta olup bununla birlikte 3308 sayılı Kanun kapsamında bulunan 38 Alan ve 192 dalda eğitim verilebilecek standartlara uygun atölye veya işyeri ile usta öğretici belgesine sahip eğitici olması gerekmektedir. Bu şartlarla birlikte Mesleki Eğitim Merkezilerine başvuruda bulunabilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.08.2023 - Güncelleme: 25.10.2023 12:20 - Görüntülenme: 63
  Beğen | 0  kişi beğendi